Kalp Ritim Bozukluğu

Kalp ritim bozukluğu ( aritmi ) kalbin düzensiz , hızlı ya ya da yavaş atım oluşturma durumudur . Kalp atımları nabız olarak ifade edilir. Normal sağlıklı bir bireyde kalbin istirahatte dakikada 60- 100 atım üretmesi ve bu atımların eşit aralıklarla yani düzenli olması gerekir. Bu ifade kişi güne 60 / dk nabızla başladıysa bu şekilde günü sonlandırmalı olarak anlaşılmamalıdır. Sağlıklı bir kalp gün içinde hareket ,uyku , stres, beslenme gibi fizyolojik durumlarda nabzı arttırak ya da azaltarak yanıt verir.

Kalp hızında güniçinde belirli limitler içinde gelişebilecek varyasyonlar normal kabul edilir. Ancak kişinin nabız ortlamasının çoğunlukla 100 /d k üzerinde olması taşikardi;60/ dk altında olması bradikardi ve düzensiz ritimde olması aritmi olarak tanımlanır. Ritim düzensizlikleri en sıklıkla çarpıntı hissine neden olur. Ayrıca fenalık hissi,baş dönmesi bayılma , kan basıncında düşüş ya da yükselmeler kimi zaman tuhaf göğüs ağrıları şeklinde klinik yansımaları görülür.

Klinikte ambulatuar ritim kayıt cihazları takılarak günlük hayattaki kalp ritim davranışı kaydedilerek sorun saptanmaya çalışılır. Çoğunlukla masum olmakla birlikte nadiren aritmiler yaşamı tehtid eder boyutta risklidir. Kimileri de beyin felci ya da pıhtı ataklarının temel nedeni olabilir.

Hizmetlerimiz

Uzm. Dr. Selma Akdeniz Oskay, Medicana International İzmir Hastanesi'nde Kardiyoloji uzmanı olarak mesleki çalışmalarına devam etmektedir.